Weitasknoop
Je vindt deze knoop in macramé en in fluitekoorden en hondelijnen en zo.
Om deze knoop te leren kun je het beste op een tafel werken.
Leg je draden op tafel en zet ze vast aan de top, vier naast elkaar. Ik heb vier verschillende kleuren gebruikt in de tekening, het helpt je als je dat ook doet. Als je maar twee verschillende kleuren heb zorg dat de roze en de rode verschillend zijn, de kleuren in het midden werken niet en kunnen iedere kleur zijn.
Neem de rode draad en leg hem over de andere draden, laat een lusje bij de pijl.
Neem nu de roze draad en breng die over de rode, dan onder de middelste twee en onder het horizontale deel van de rode draad en kom door het lusje weer naar boven. Trek de knoop zachtjes aan, niet in de tekening maar het maakt het echte knoopwerk makkelijker. Dit was een halve knoop.
De rode draad is nu aan de andere kant van de knoop maar het is weer de draad waarmee je werkt, pak hem op en leg hem over de andere draden, laat weer een lusje bij de pijl.
Nu gaat de roze weer over de rode, onder de middelste draden en het horizontale deel van de rode en komt weer naar boven door het lusje. Nu heb je één knoop gemaakt.
Trek de knoop aan na ieder deel van de knoop, het is alleen voor de tekeningen dat ik het nog niet gedaan heb.
De draden zijn terug waar ze begonnen zijn en je ziet een knoop met een rode V in het midden en een roze streepje aan een kant. Als je de andere kant van de knoop bekijkt zul je zien dat de kleuren daar precies andersom zijn.
Je kunt met deze knoop doorgaan als je wilt, houdt dezelfde draad boven (dezelfde kleur) en je sliertje knopen blijft plat op tafel liggen. Je zult zien dat het streepje aan beide kanten tevoorschijn komt.
 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2002