Versprongen weitasknoop start
Dit is een manier om een riem of een horlogebandje te beginnen of welk stuk macraméwerk dan ook dat in een punt start. Je kunt het ook gebruiken om aan de zijkant van een stuk macraméwerk meer draden in te voegen.
Zet de twee dubbel gevouwen draden op je werkoppervlak vast, met spelden, gebruik een stuk (piep)schuim, zachtbord of kurken mededelingenbord om je tafelblad te beschermen.
Knoop een weitasknoop in de draden, dus een halve knoop van de ene kant en een van de andere kant. Houdt de knoop dicht bij de spelden, verplaats de spelden als het nodig is, bij het aantrekken van de knoop.
Speld een nieuwe draad, aan beide kanten, net naast de knoop.
Knoop een volgende weitasknoop in de linker vier draden en een in de rechter vier. Start elke knoop van de zelfde kant.
Herhaal het bovenstaande, speld telkens zowel links als rechts naast je werk een draad en knoop een weitasknoop per vier draden. Als je liever in het midden van je werk begint met knopen, denk er dan aan om telkens twee draden van een knoop te nemen en twee van de knoop ernaast.
Je kunt zien dat de draden niet verschuiven. De draden die aan de top in het midden gestart zijn zitten nog steeds in het midden. Als al je draden dezelfde kleur hebben valt dat niet zo op maar als je met meerdere kleuren werkt zorg dan na iedere knoop dat de draden op hun plaats zitten.
 
 
Gebruikte knopen
Hoe maak je...?
weitasknoop
 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2003