Sleutelhanger
Dit is een sleutelhanger die beginners kunnen maken als ze een beetje hulp krijgen. Als je een beginner bent volg dan precies de aanwijzingen en het zou moeten lukken zonder extra hulp. Knopenleggers met veel ervaring maken vaak sleutelhangers als deze omdat het een snel werkje is dat de knopen in het geheugen terug haalt, voor moeilijker werk.

Neem voor de sleutelhanger twee draden van ieder 1 meter (of iets langer.) Ik heb blauw en roze gebruikt. Vouw ze dubbel zoals in het plaatje en speld ze vast met een veiligheids speld. Let op het lusje boven de speld in de rode draad, dit is om de sleutelring in te doen.

Start: maak twee kruisknopen en trek ze heel goed strak voor je de speld eruit neemt.
Maak dan een diamantknoop. Knoop een volgende kruisknoop voor je de diamantknoop aantrekt.

Ga verder met kruisknopen. Verander steeds van werkrichting. De eerste naar links en de tweede naar rechts. Je krijgt dan een vierkant uiterlijk.

Ga door met kruisknopen tot je 4 of 5 cm hebt, de precieze lengte is niet belangrijk.
Eindig de hanger met een sterknoop. Als je een beginner bent krijg je de knoop misschien niet goed aangetrokken, raak niet in paniek, leg een kruisknoop over twee in het hart van de knoop en trek die heel goed aan. Dit geeft een mooi einde aan je werkstuk.

Ik houd ervan een kwastje onder de sterknoop te laten hangen. Als jij er niet van houdt kun je de draden ook dicht onder de sterknoop afknippen.

Een variatie, ik heb deze in groen en roze gemaakt, start op dezelfde manier met de veiligheids speld en erboven het lusje. Twee kruisknopen en goed strak trekken voor je de speld wegneemt. Als het nodig is kun je dan nogmaals aantrekken. Maak dan een schildknoop, een kruisknoop en nog een schildknoop. Ga verder met kruisknopen, allemaal dezelfde kant uit, dit wordt rond. Eindig net als hierboven, met een sterknoop met een kruisknoop over twee in zijn hart.
Ik heb de draden net onder de sterknoop afgeknipt.

 
 
Gebruikte knopen
Hoe maak je...? Hoe maak je...? Hoe maak je...? Hoe maak je...? Hoe maak je...? Hoe maak je...?
kruisknoop diamantknoop kruisknoop tegen de klok sterknoop kruisknoop
over 2
schildknoop
 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2003