Scoubidou 4. Een krokodil van scoubidou.
Je hebt ongeveer 9 draden nodig. Als je los knoopt misschien zelfs meer. Als je een beest wilt maken dat op het echte dier lijkt gebruik je alle groentinten die je kunt vinden. Je hebt er waarschijnlijk niet genoeg, gebruik dan ook geel, bruin, goud of zwart. Van de kleur waarmee je begint heb je nog drie draden nodig voor als deze op raken, leg die opzij.
Begin met twee donkergroene draden, ze hoeven niet helemaal dezelfde kleur te zijn. Leg ze neer zoals het eerste plaatje. Misschien heb je een beetje hulp nodig voor de eerste knoop deze heet de kruisknoop, vraag dan een vriend(in) om een vinger op de draadjes te houden waar ze op elkaar liggen. Maak de volgende knoop de andere kant uit. Het volgende plaatje. Maak in totaal 4 knopen. De volgende knoop niet strak aantrekken. Leg er eerst een nieuw draadje in. Trek daarna de knoop strak.
Maak nu twee knopen met zes draadjes, dit heet de verlengde kruisknoop, weer heen en weer werken. Leg er bij de derde knoop weer een nieuwe draad in. Maak dan drie knopen. Bij de volgende knoop knoop je de middelste twee draadjes niet mee maar laat je ze tussen de lange draadjes door naar buiten steken. Maak zo nog twee knopen. Bij de volgende knoop weer alle draadjes gebruiken. En weer twee knopen.
Als je de krokodil poten wil geven pak je nu een van de draadjes die je opzij gelegd had en die knip je in vieren. Hang ze in je werk door ze door een lus aan de zijkant/onderkant van je knoop te halen voor je die strak trekt. Je kunt ze tegelijk doen, of twee nu en twee in de volgende knoop. Trek voorzichtig aan de poot draadjes om te zien of ze echt om een lusje heen zitten. Leg ook in het midden een nieuwe draad in.
Maak een of twee knopen om je pootdraadjes goed vast te zetten en ga dan je pootjes knopen. Ik doe dat met de draaiende versie van de knoop. Dus de hele tijd dezelfde kant uit. Zes knopen geeft hele mooie pootjes. De laatste twee knopen heel goed aantrekken. Met scoubidou draad kun je de draadjes kort afknippen, als je met touwtjes werkt moet je de pootjes lijmen.
Vanaf het inleggen van de laatste kleur maak je totaal 14 knopen voor je voor de achterpoten draden inhangt. Op dat moment leg je de middelste draadjes weer tussen de lange draden, dit noem ik weg minderen. Maak twee knopen, knip de draden kort en maak een derde knoop. Minder dan de volgende twee draden. Ga zo door tot je nog maar vier draden over hebt. Als deze draden alle vier lang genoeg zijn maak je hier de staart van. Is er een te kort kun je de staart ook van drie draden knopen. Zijn er meer draden te kort, leg dan een nieuwe draad in, hiervoor heb je in het begin draden opzij gelegd. De staart moet ongeveer 12 knopen lang worden. De laatste twee knopen erg goed aantrekken. Als je met touw werkt ook lijmen, en dan kort knippen.

Als een draadje op is kun je een nieuw draadje langs het oude draadje leggen en ze samen een paar knopen laten maken. De lange draden van de verlengde kruisknoop hoef je maar in een knoop lang elkaar te hebben liggen. Ook kun je een draad in het midden van je werk mee laten lopen en hem met de korte draad laten wisselen.
Als je het eng vindt om je draadjes kort af te knippen omdat je bang bent dat de knoop loslaat, laat dan het werkje een dag liggen. Als de knoop de volgende dag nog strak zit zal hij niet meer losgaan en kun je de draadjes op minder dan 1 mm afknippen.

Veel plezier.

Meer informatie kun je vinden op internet, op mijn site,

www.home.zonnet.nl/willeke_igkt

of op een andere website. Of zoek naar 'scoubidou' of 'knopen' of in het engels naar 'knots' op internet.

 www.yoarra.nl   heeft ook veel goede uitleg.

©Willeke 2004
 
Terug naar start. Een stapje terug.
To get the English pages.