Scoubidou voor beginners.
De meeste mensen die met scoubidou beginnen gebruiken deze knoop. Hij heet de kruisknoop maar heeft nog veel meer namen.
Knoop vier draadjes aan elkaar of begin met de lus die ik verderop uitleg.
Leg de draadjes uiteen als de spaken van een wiel en houd het beginnetje met je wijsvinger vast. Leg de eerste draad over de tweede, met een lusje waar ik de pijl teken. Leg dan de tweede draad over de derde, (hij gaat daarbij ook over de eerste.) En dan de derde draad over de vierde. De laatste draad gaat ook over de volgende, dat is de eerste draad en dus moet de draad door het lusje wat je in het begin hebt gemaakt.
Trek de knoop aan, eerst allemaal losjes, daarna allemaal strak.
Als je deze knoop blijft herhalen wordt je sliertje rond. Hij wordt soms ook de ronde knoop genoemd. Als je vierkant wilt knopen moet je hem afwisselen met de knoop de andere kant uit. Je maakt hem hetzelfde maar dan de andere kant uit.

Een lusje kun je maken door twee draadjes dubbel te vouwen en er samen een knoopje in te leggen, het werkt wel maar is niet mooi.
Ook kun je een eerste knoopje maken met twee draden die gekruist op elkaar liggen en de knoop net niet helemaal aantrekken. Dan pak je het draadje dat als buitenste zit en je trekt dat iets uit. Een tweede knoop maken en je lus zit stevig vast.
Aan het einde van het sliertje wil je dat je draadjes goed blijven zitten. Met de meeste soorten scoubidou draad hoef je alleen maar de laatste twee knopen erg goed aan te trekken. Je kunt daarna de draadjes kort afknippen. Ben je bang dat het niet blijft zitten maak dan de draadjes iets warm, in je hand vasthouden voor een paar minuten is meestal al genoeg, trek de knoop extra goed aan en leg het sliertje een dag weg. Als de knoop niet losgewerkt is zal hij dat niet meer doen.

Er zijn draden te koop die zo niet blijven zitten en als je met touwtjes werkt blijft het zo zeker niet zitten. Je kunt dan de laatste knoop iets los houden en de draadjes er nog een keer doorheen steken. Ieder draadje gaat onderlangs naar het vlakje in zijn eigen 'kleur'.

Dan zouden de draden wel goed stevig moeten blijven zitten, lukt het zo nog steeds niet kijk dan op internet naar een andere knoop of gebruik een beetje lijm. Wel eerst kijken of je touwtjes tegen deze lijm kunnen. Sommige soorten plastic kunnen niet tegen superlijm.


HELP!!!

Mijn draadje is bijna op en ik ben nog lang niet klaar.

Leg een nieuw draadje langs het eindje en knoop twee knopen met twee draden tegelijk. Je kunt dit goed zien, het is minder zichtbaar als je het puntje dunner maakt door het flink uit te rekken.

Veel plezier.

Meer informatie kun je vinden op internet, op mijn site,

www.home.zonnet.nl/willeke_igkt

of op een andere website. Of zoek naar 'scoubidou' of 'knopen' of in het engels naar 'knots' op internet.

 www.yoarra.nl   heeft ook veel goede uitleg.

©Willeke 2004
 
Terug naar start. Een stapje terug.
To get the English pages.