Eenvoudige plantenhanger
Dit is een eenvoudige plantenhanger. De enige knoop die ik er in gebruikt heb is de overhandse knoop. Dat is de knoop die bijna iedereen kent als 'een knoopje'.
Je moet nog wel precies werken maar iedereen kan het. In de jaren '70 maakte veel kinderen veel moeilijkere plantenhangers.

Als het je niet lukt ligt dat aan mijn manier van uitleggen.

Neem je draden lang genoeg om van de onderkant van de pot, over het haakje en weer naar de onderkant van de pot te gaan, en dan een stukje extra voor de knopen en de franje. Dus als je de onderkant van pot 50 cm onder het haakje wilt hebben knip je de draden op 120 cm. Je moet 8 van die draden hebben.
Maak in elk einde van de draden een knoopje om uitrafelen te voorkomen.

Bind de draden in het midden samen. Ik heb dat gedaan door er een draadje omheen te winden. Daarna heb ik een knoop gelegd in alle draden, ook die van het losse draadje dat om de andere heen zit. Dat draadje heb ik onder de knoop kort afgeknipt. Als het werken met een los draadje jou lastig lijkt, kun je ook al je draden door een ring halen en net onder de ring een knoop maken.

Deel je draden in 4 groepjes van 2 en maak een knoop net onder waar de bovenkant van de pot moet komen. Als je een geschikte pot bij de hand hebt kun de draden per 2, netjes verdeeld, langs de bovenkant van de pot vastplakken.
Verdeel de draden onder de knoop en maak een knoop met een draad van links en een van rechts.
Leg knoopjes waar in het schema hierboven rode vlakjes staan. Bij de blauwe vlakjes moet je de draden van de ene kant aan die van de andere kant vast knopen. Dat spreekt vanzelf als je om een pot heen werkt maar is lastig te tekenen. Houdt ongeveer 8 cm tussen de knopen als je voor een grote bloempot werkt, minimaal 5 cm voor een kleine, of probeer het uit en haal de knopen los en verschuif ze als de pot niet past. In de foto heb ik 3 rijen knopen gemaakt, in het schema 4, het is allebei goed maar 3 is wel het minimum.

Leg een knoop is alle draden op ongeveer de helft van de afstand van de knopen in het netje, iets meer mag ook. Probeer de plantenhanger met een pot van de maat die je wilt gaan gebruiken. Als er iets niet klopt kun je nu nog veranderen.

Om netjes af te werken kun je de knoopjes onder uit de draden halen en de draden gelijk knippen en uitrafelen, of de knoopjes laten zitten en de draadjes zoals ze zijn als franje gebruiken.

Ik heb voor deze plantenhanger sisal gebruikt maar je kunt veel soorten draad gebruiken. Met deze eenvoudige hanger blijft de hoeveelheid werk gelijk met elke dikte draad. Let er wel op dat de draad stevig genoeg is. Ik zou geen wol gebruiken maar breikatoen moet goed kunnen. Als de draden erg dun zijn kun je er telkens twee nemen in plaats van een.

Succes.

 
 
Gebruikte knopen
Hoe maak je...?
overhandse knoop
 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2003