Klokjesbloem
Maak met groen een viervlecht en eindig die met een kruisknoop, leg de 2 gekleurde draden erop en maak een kruisknoop, over 2, om ze vast te zetten. Breng de groene draden naar boven.
Maak met de gekleurde draden een kruisknoop over 2 om de groene draden, en knip de groene draden kort.
Begin de kelk met een bloembladknoop met 2 slagen, dus zoals hij in de tekeningen staat. Maak dan een bloembladknoop met 3 slagen (dus een meer dan op de tekeningen), gevolgd door een bloembladknoop met 4 slagen, dan een met 6 slagen en als laatste een met 8 slagen.
Knip de draden op 1,5 cm af en smelt de eindjes even dicht en stop ze weg in de bloem. Mijn eindjes waren te kort om weg te stoppen dus heb ik ze nog korter geknipt en in de knoop laten smelten. Om dat te doen trek je ze te strak aan, knip je ze op 3 mm af en smelt je ze, (als er een vlammetje op komt moet je dat uitblazen,) en als het eindje goed gesmolten is trek je hem terug tot bijna in de knoop. Dan duw je hem met een stukje vlak metaal plat, zoals een lepel. (Minder veilig maar vaak gebruikt is het vlakke stukje van de aansteker.) Wees altijd voorzichtig als je draden smelt. Draden worden altijd heet en somige worden nog heter dan andere, en iedere knopenlegger kan je verhalen vertellen over verbrande vingers.
Op de foto van de bovenkant kun je de knoop met 4, met 6 en die met 8 slagen goed zien.
En op de foto van de zijkant kun je alle bloemblad knopen goed zien, je ziet zelfs de draden van de ene knoop naar de volgende gaan.

boven aanzicht
 
 
Gebruikte knopen
Hoe maak je...?
Hoe maak je...? Hoe maak je...? Hoe maak je...? Even aanklikken.
viervlecht kruisknoop kruisknoop over 2 bloembladknoop Een grotere foto.
 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2002