Bloemen, algemene aanwijzingen.
Als je bloemen wilt maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan twee draden, van welke kleur dan ook. Als je bloemen wilt maken in de natuurlijke kleuren, heb je draad in groen en in bloem kleuren nodig. Maar ik heb heel aardige bloemen gemaakt met geel en zwart draad, dat waren de enige kleuren die ik toen beschikbaar had.

Als je in één kleur werkt is de vorm van de bloem van groter belang, als je in natuurlijke kleuren werkt hoeft het maar vaag op een bloem te lijken, de kleuren maken het werk af. Maar een bloem om een mooi ingepakt cadeautje af te maken kan heel goed slechts wit zijn.

In mijn werk beschrijvingen geef ik aanwijzingen om met verschillende draden voor de steel en de bloem zelf te werken. Als je in een of twee kleuren werkt ga je waarschijnlijk liever door met dezelfde draden. Je kunt nog steeds alle knopen maken die ik beschrijf maar vaak kun je de knoop weglaten die ik gebruik om de verschillende kleuren aan elkaar vast te zetten. (Dit is vaak een kruisknoop of een kruisknoop over 2.)
Er is eigenlijk geen enkele reden om precies te doen wat ik je vertel, probeer je eigen variaties te maken. Deze web site is eigenlijk alleen om je een idee te geven wat je met knopen allemaal kunt doen, en om je een begin te geven als je nog maar weinig knoopwerk gemaakt hebt.

Alles wat je nodig hebt voor bloemen zijn een steel en de bloem zelf. Voor de steel werkt vlechten snel maar het kan ook van kruisknopen, strak gehouden, of dikker draad of zelfs een stokje.
De bloemen moeten bloemvormig zijn. Mijn manier is om met knopen van meerdere draden te werken, zoals de kruisknoop, de diamantknoop en de bloembladknoop.
Maar je kunt ook heel aardige bloemen maken als je met een enkele draad werkt. Bijvoorbeeld met halve steken, naaldkant of frivolité. En als je een macramé verslaafde bent vindt je een manier om die techniek te gebruiken.
Als je een manier weet om bloemen te maken, maak ze en geniet ervan.

 
Terug naar start. Een stapje terug.
©Willeke 2002