Vierkante vlecht van 8.
Een manier om met acht draden te vlechten.

Zet je draden aan een stevig punt vast en verdeel ze op deze manier. In een linker helft en een rechter helft, die ieder weer in tweeŽn gedeeld zijn. Neem de meest linkse draad en kruis die over de volgende 5 draden, tot hij in het midden van de draden aan de rechterkant is. Hier gaat de draad naar beneden en onder twee draden weer terug naar zijn eigen kant. Trek de draden strak en verdeel opnieuw in twee delen van twee paar. De draden blijven in de volgorde waarin ze liggen. Neem nu de meest rechter draad en breng hem over het werk naar het midden van de draden links.
Ga terug onder de draden tot de draad zich weer aan zijn eigen kant aansluit. Trek aan en verdeel weer. Van nu af herhaal je dezelfde bewegingen. De buitenste draad links gaat naar het midden van de draden rechts. En weer terug onder 2 draden naar zijn eigen kant. En weer aantrekken.
Mijn tekening van de draden is niet erg goed maar als je aan het werk bent zie je al gauw hoe het moet
Neem weer de buitenste draad rechts, je kunt nu al zien dat het ook de bovenste draad is. Ook deze gaat over het midden naar links en onderdoor weer terug. Parkeer hem aan zijn eigen kant, trek strak en verdeel opnieuw. En weer van links. Over de meeste en terug onder een paar.
Je ziet dat de draden die links beginnen ook links blijven en die van rechts blijven ook aan die kant. Ze maken allemaal de karakteristieke V's aan alle kanten van de vlecht.

Ik onthoud deze vlecht als : Bovenste links gaat bovenlangs, door het midden van de rechterkant en onderlangs weer naar zijn eigen kant, waar hij in het midden aansluit. Dan gaat de bovenste rechts bovenlangs naar links, door het midden daar en terug naar rechts en sluit in het midden aan. En herhaal.

Je kunt ook met meer draden vlechten. Verdeel ze in vier groepen, maak dezee zo gelijk mogelijk. Houdt twee groepen links en twee rechts. Vlecht zoals je in deze vlecht doet. Een draad gaat bovenlangs, door het midden aan de andere kant, en terug naar zijn eigen kant. Trek strak en verdeel opnieuw. Neem dan de bovenste draad aan de andere kant en herhaal.

Vlechten met 12 draden gaat net zo makkelijk als met 8, 16 is goed mogelijk en grotere aantallen worden moeizamer omdat het dan heel langzaam gaat maar even simpel en vierkant. Als je meer dan 12 draden gebruikt zul je het niet merken als je groepen niet helemaal gelijk zijn, dus vlechten met 15 of 17 draden gaat volgens hetzelfde schema.

 
Een stapje terug.
©Willeke 2005